Csontritkulásgátlók, A csontritkulás legújabb gyógyszeres kezelési lehetőségei - HáziPatika

csontritkulásgátlók
A csontritkulás csontritkulásgátlók megelőzhető, amennyiben év körül kialakul a csúcscsonttömeg, amikor még a csont lebontó és felépítő folyamatai egyensúlyban vannak. A kalciumban gazdag étrend célja elsődlegesen az optimális csúcscsonttömeg elérése fiatal felnőtt korig primer prevencióvalamint a csontvesztés lelassítása felnőttkorban szekunder prevenció.

Főoldal » Betegségek » Sérülések és mozgásszervi betegségek csontritkulásgátlók Csontritkulás oszteoporózis » A csontanyagcserét befolyásoló gyógyszerek Ha valakinek csontritkulása van, általában mindent elkövet azért, csontritkulásgátlók ne romoljon tovább csontritkulásgátlók állapota. Megfelelő étrenddel és csontritkulásgátlók karban tartható a betegség, de fontos tudni, hogy egyes gyógyszerek mellékhatása is károsíthatja a csontszerkezetet.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy abba kell hagyni az egyébként indokolt gyógyszerek szedését, inkább a kezelőorvosnak alaposan mérlegelni kell az érveket és ellenérveket.

csontritkulásgátlók

A gyógyszer előnyei legtöbbször meghatározóbbak, mint a kockázatok, ezért az orvos általában csont-karbantartó csontritkulásgátlók ír elő.

Kortikoszteroidok Ezeket a gyulladáscsökkentőket reumatoid artritisz, asztma vagy fekélyes vastagbélgyulladás ellen szokták javasolni.

Ilyenek gyógyszerek a kortizon és a prednizolon.

csontritkulásgátlók

A szteroidok gátolják a csont felépülését, szedése esetén gyakoribbak a törések. Sok embernek mégis szednie kell.

csontritkulásgátlók

Fontos a gyógyszer beszedésének módja is: a tabletta hatásosabb, az inhalációs és bőrön át felszívódó csontritkulásgátlók viszont kevésbé veszélyesek. Rák elleni gyógyszerek Az emlőrák miatt ún.

Előrehaladott állapotban a csont törékenyebbé válhat és ez kis erőbehatásra, vagy akár spontán is csontritkulásgátlók idézhet elő. A betegség a modern kor civilizációs betegségeinek csontritkulásgátlók, mivel genetikai öröklődése mellett fontos kiváltó tényezője lehet a nem megfelelő táplálkozás, mozgáshiány és az hosszabb távú ülőmunka végzése. A csontszövet a szervezet egyik legkeményebb szövete, amely szerves és szervetlen alkotóelemekből épül fel. A csontot alkotó sejtek elkristályosodtak, amely a csontszövet keménységét adja.

Aromatázgátlók többek közt: anasztrozol exemesztan letrozol A gyógyszer hatóanyaga csökkenti az ösztrogénszintet, ami az ösztrogén-pozitív rákok fellépésének veszélyét is csökkenti.

Sajnos csontritkulásgátlók ösztrogén is a csontszerkezet leépülését segíti elő.

Ajánlatos a mozgékony életmód, kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend, kevés kávé és cigaretta tilalom, valamint csonterősítő gyógyszerek szedése. Előfordul, hogy a prosztatarákkal kezelt férfiak anti-androgén terápiában részesülnek.

Hormonok, kérdőjelekkel

Ezek a bicalutamid, a flutamid és a milutamid. A gyógyszerek blokkolják a tesztoszteron hatását és lassítják a prosztatarák csontritkulásgátlók, azonban csökkenthetik a csontsűrűséget és fokozhatják a törés kockázatát, ezért fokozott elővigyázatossággal, ellenőrzés mellett szedhetők.

csontritkulásgátlók

Antidepresszánsok Az ún. A depresszió egyébként önmagában is a csontok egészségének hanyatlásával járhat. GERD reflux gyógyszerek A PPI proton pumpa gátlók családjához tartozó szerek a következők: esomeprazol lansoprazol csontritkulásgátlók Egy másik gyógyszercsoport a H2-gátlók a gyomorsav termelődését gátolják, és valószínűleg kevésbé zavarják a csontanyagcserét, mint az előzőek.

Ezek: cimetidin.

Hasonlóvélemények